Ads Top

Windows 10 Vpn Kurulumu Ve Ayarları Nasıl Yapılılır?



VPN Nedir?

VPN’nin açılımı Virtual Private Network yani Türkçe karşılığı Sanal Özel Ağ demektir. VPN bağlantıları güvenliğini sağlamak için bağlantınızı şifreler, konumunuzu değiştirir ve böylece güvenilmeyen ağlara rahatlıkla bağlanmanızı sağlar. VPN ağı üzerinden gönderdiğiniz ve aldığınız veriler kesinlikle izlenemez.

Peki Windows 10 yüklü  bilgisayarınızda herhangi  bir program indirip yüklemeden bir VPN ağı oluşturabileceğinizi biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız yazımın sonunda kurulumu ve ayarları yapmış olacaksınız. Oluşturduğunuz bu sanal ağ sayesinde hem daha güvenli bir internet bağlantısına sahip olacaksınız hemde wikipedia gibi yasaklı sitelere giriş yapabileceksiniz.

VPN Kurulumu:

VPN bağlantısına sahip olmak için öncelikle VPN profili oluşturmanız gerekiyor. Bunun için;

İlk olarak gibi Başlangıç > Ayarlar  > Ağ ve İnternet > VPN yolunu izleyerek aşağıdaki ekran görüntüsündeki pencereyi açıyoruz.



Daha sonda “Bir VPN bağlantısı ekle” seçeneğine tıklayın. Ve ardından aşağıdaki resimde de göreceğiniz gibi bütün alanları doldurmaya başlayacağız.


VPN sağlayıcısı: Bu alana tıklayarak “Windows (yerleşik)” seçeneğini tıklayın.
Bağlantı adı: Bu alan isteğe bağlı olarak bir profil adı yazın. Biz Windows10um.com yazdık.
Sunucu adı veya adresi: Bu alana bağlanacağınız ücretli yada ücretsiz VPN sunucusunun adresini yazıyoruz. Biz internetten bulduğumuz ücretsiz bir sunucunun adresini yazdık.
VPN türü: Kullandığınız VPN bağlantısının türünü biliyorsanız seçenekler arasında seçin. Ancak bilmiyorsanız “Otomatik” olarak seçin.
Oturum açma bilgisi türü: VPN sunucuları genellikle şifre ve kullanıcı adı ile hizmet verdikleri için “Kullanıcı adı ve parola” seçeneğini seçiyoruz. Sizin VPN sunucunuz farklı bir bilgi istiyorsa seçenekler arasından onu seçin.
Kullanıcı adı (isteğe bağlı): VPN sunucunun vermiş olduğu kullanıcı adını girin.
Parola (isteğe bağlı): VPN sunucunun vermiş olduğu parolayı girin.
Bütün alanları doldurduktan sonra “Kaydet” diyerek profilinizi oluşturun.

VPN Bağlantısına Bağlanma

Oluşturduğunuz profil aşağıdaki gibi VPN alanında görülecektir. Daha sonra bu profile tıklayın ve “Bağlan” diyerek VPN bağlantısına bağlanın. Dilerseniz proxy ayarları gibi ek ayarları yapmak için “Gelişmiş seçenekler” adımına gidin, dilerseniz de “Kaldır” diyerek bu VPN servisini kaldırın.

VPN bağlantısına bağlanmak için “Bağlan” dedikten sonra oturum açma bilgileriniz doğrulanarak 5-10 saniye içerisinde bağlantı gerçekleşecek. Başarılı bir bağlantı gerçekleşmesi durumunda aşağıdaki ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere VPN bağlantınızın hemen altında “Bağlandı” ifadesini göreceksiniz.

VPN Bağlantısını Kesme

İstediğiniz zaman yine yukarıdaki ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere VPN bağlantısına tıklayarak “Bağlantıyı Kes” diyerek VPN bağlantısını sonlandırabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Anlattığınız şekilde 3 tane VPN kurdum biri yavaşladığında hemen diğerine bağlanıyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.